Historien om slots

De första slotarna, eller enarmade banditerna, som de kallades (och som många fortfarande kallar dem även om de faktiskt inte har en fysisk spak som man drar i), har en nästan 120 år lång historia. Den första spelmaskinen kallades Liberty Bell och uppfanns av en mekaniker i San Fransisco. Den hade bara tre hjul och fyra symboler. Högsta vinsten var den mycket blygsamma summan 50 cent. Vinsten kunde inte vara särskilt hög eftersom det var möjligt för spelare att faktiskt själva påverka utfallet genom att dra i spaken vid precis rätt tillfälle. Med lite övning kunde spelare helt enkelt lära sig att vinna bara med bra tajming, och detta kunde naturligtvis resultera i stora förluster för de som ägde spelmaskinerna.

Tekniska milstolpar i spelmaskiners historia

De största förändringarna av tekniken bakom spelmaskinerna skedde vid 1964, 1975 och från 1980-talet och framåt. 1964 blev mekaniken i maskinerna elektrisk och man kunde spela med både ljus- och ljudeffekter. Detta var en stor förändring eftersom mekaniken innan främst hade byggt på system med fjädrar som drev hjulen. Ganska snart efter det kom även videoslotarna, vid 1975, med Walt Fraleys slot Fortune Coin i framkant. Många var dock skeptiska till detta nya system med virtuella hjul på en skärm i stället för fysiska hjul som faktiskt snurrade. Från 1980-talet kan vi se en allt mer accelererande utveckling i och med att innovatörerna bakom spel också anammade datortekniken.

Man kan verkligen säga att spelmaskiner är ett fenomen som åldrats med behag – idag ser vi hur design, teknik, specialfunktioner och koncept utvecklas hela tiden i och med datorteknik och internet. Numera kan alla med tillgång till dator och internet spela på olika slags slotar. Det finns många som har en väldigt traditionell design med retrokänsla medan andra i stället satsar mycket på specialeffekter och särskilda teman. Med det enorma utbud som finns kan nästan alla hitta någon spelmaskin som faller en perfekt i smaken. I och med tillgänglig teknik finns det nu spelmaskiner med 3D och även så kallade progressiva jackpots där många maskiner kan sammanlänkas för att ge riktigt höga vinster ofta.

Spelautomater i Sverige

Spelmaskiner i form av enarmade banditer kom till Sverige omkring 1940 och blev snabbt populära. De fanns i restauranger och i till exempel folkparker. I Sverige har lagstiftningen varierat en del genom åren, och under 50- och 60-talen blev spelmaskinerna förbjudna. Nu är de dock tillåtna även om svenska staten har monopol på nationell spelverksamhet. Det finns dock väldigt många både Svenska och utländska sidor som man kan spela på i Sverige och förutsatt att licensen är från ett EU-land riskerar man inte att behöva betala någon vinstskatt. Generellt är spelbranschen något som kan påverkas starkt av politik och lagstiftning. Innan det fanns enarmade banditer såg många spelande som ett problem av olika anledningar. Det finns svenska texter från så tidigt som 1300-talet som reglerar olika former av spel och lotteriverksamhet.