De första slotsmaskinerna kom redan för över 120 år sedan. Den absolut första slotsmaskinen brukar anses vara Liberty Bell, en spelmaskin som är skapad av mekanikern Charles Fey.

Liberty Bell
Liberty Bell tillverkades alltså av Charles Fey i slutet av 1800-talet. Denna spelmaskin var troligen också den maskin som gav upphov till namnet Enarmad Bandit. Slotmaskinen hade nämligen en spak på ena sidan av apparaten som förde tankarna till utseendet på en robot eller bandit med bara en arm. Maskinen hade tre hjul och varje hjul hade ett antal symboler på sig. Det var bland annat diamanter, spader, hjärtan och så symbolen Liberty Bell. För att starta spelmaskinen så drog man i spaken på sidan. Då snurrade hjulen igång och efter ett tag så stannade de. Lyckades man då få en rad med tre stycken Liberty Bell symboler på rad så vann man.

Massproduktion av slotmaskiner
Charles Feys slotmaskiner med namnet Liberty Bell blev snabbt mycket populära. Han fick tillverka och sälja fler maskiner än han hade drömt om. Snabbt insåg han också att han inte ens hann tillverka slotmaskiner i den takt som de efterfrågades. Tyvärr ville han inte sälja rätten att tillverka slotmaskiner till något större företag och det gjorde också att han snart konkurrerades ut av företag som såg potentialen i spelautomaterna och som satsade på massproduktion och då kunde erbjuda fler spelvarianter och lägre priser. En av de som utvecklade Charles Feys maskiner var Herbert Mills, som utvecklade en ny sorts arcade maskin som han sedan sålde över hela världen.

Utveckling av slotmaskinerna
Slotmaskinerna har varit populära ända sedan den första slotmaskinen lanserades i slutet av 1800-talet. Under 1980-talet började utvecklingen av slotmaskinerna att gå kraftigt framåt. Först började man tillverka enarmade banditer med knappar istället för en spak på ena sidan. Därefter bytte man ut de mekaniska hjulen och numera är det mest automatiska datorstyrda slots som finns. Antalet hjul har ökat och nu finns det exempelvis maskiner med 25 hjul. Utbudet av spel har ökat lavinartat under de senaste åren och nu finns det tusentals spel att välja bland. Grafiken, ljudeffekterna och animationerna är välutvecklade och de bidrar till att skapa en häftig casinoupplevelse.